De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer (F) met Den Helder (NL), over een afstand van ongeveer 470 km. De route maakt deel uit van de internationale North Sea Cycle Route en is als eerste der LF-routes sinds 1989 in twee richtingen bewegwijzerd. In Vlaanderen vormt de LF 1 Noordzeeroute tussen Diksmuide en Damme de westelijke arm van de Vlaanderen Fietsroute.

Het Vlaamse traject van de LF 1 Noordzeeroute is 150 km lang en loopt van de Frans-Belgische grens in Oost-Cappel tot aan de Belgisch-Nederlandse overgang bij Sluis. De route flirt met de kust en leidt je doorheen een netwerk van uitgestrekte polders en typische West-Vlaamse dorpjes.

 


Na de witte krijtrotsen van Boulonnais, de heuvels van Artesië en het Franse houtland fiets je evenwijdig aan de IJzer landelijk Vlaanderen binnen. De rivier blijkt een betrouwbare gids doorheen de Westhoek. De route komt voorbij Diksmuide met zijn IJzertoren. Dit 84m hoge vredesmonument bied je naast een museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding ook een prachtig zicht over de Westhoek. Net voorbij de boterstad maakt de route een wending richting de kust dwars door het gebied ten westen van de IJzer, 'Bachten de Kupe' genaamd. Door het open agrarische landschap leidt de route je verder via het provinciestadje Veurne en het duingebied van Koksijde richting badstad Nieuwpoort. Het ruiterstandbeeld van Koning Albert I dient als herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De Noordzeeroute komt ook vlakbij Oostende, 'stad aan zee'. Na een trip doorheen de uitgestrekte natuur in de polders en de Zwinstreek bereik je het middeleeuwse stadje Damme. Dit kleine boekenstadje zal je zeker charmeren en misschien zelfs inspireren. Met de Damse Vaart als gids bereik je uiteindelijk de grens met Nederland. Van hieruit gaat de LF1 verder noordwaarts over kilometerslange dammen, langs langgerekte duinrepen en gezellige vissersdorpjes. In Den Helder sluit de route aan op de LF 10 Waddenzeeroute het volgende deeltraject van de internationale North Sea Cycle Route.

 

Reisdatum :  Zaterdag 12 januari 2019  
Reiscode :  1301201801A
Reissom : 20Euro
Uw Travelbutler :   
   
Zakgeldadvies :  40Euro
   

 

Een onvervalste GR-ervaring langs de Vlaamse kust, het kan! Met alles erop en eraan: paadjes door bossen en duinen, langs zee en strand, naast stille kanalen en door een mondaine badstad, langs monumenten, museumparken en hedendaagse ‘conceptuele’ kunstwerken. Je knipt je eigen 60 km lange wandelverhaal in stevige brokken of lichte hapjes. Al wat je nodig hebt is de nieuwste GR-uitgave, en de kusttram.

 

 

De Noordzeekust in Vlaanderen heeft een bijna ononderbroken zandstrand van meer dan 60 kilometer. De stranden behoren tot de mooiste van Europa. De als een Grote Routepad bewegwijzerde Kustroute volgt een flink deel van de kustlijn, van Wenduine tot De Panne. Een 65 kilometer lange tocht waarbij duinen, bossen, struweel, stranden, wandeldijken en net wat te veel verkaveling snel wisselen.

 

 

 

 

 

 

Voor deze eerste etappe pikken we aan op GR 5A ten westen van Wenduine. De Kustroute begint dus niet aan het Zwin bij de Nederlandse grens maar heel wat meer westelijk langs de kustlijn. Een verrassend begin met enkele kilometers over een bospad! Met De Haan maken we meteen ook kennis met de mooiste badplaats van de Kust. De tocht naar en voorbij Bredene loopt afwisselend door bos, over het strand en door duinen. Een dijkpad tussen strand en duinen voert ons naar Oostende. We bereiken het centrum van de 'Koningin der Badsteden' via een korte overzet per boot. De Kustroute laat ons tot slot kennis maken met Oostende, waar we deze eerste etappe beëindigen bij de prestigieuze Koninklijke Gaanderij, aan de voet van het standbeeld van de gecontesteerde koning Leopold II.

 

Inbegrepen :  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Transfer naar de plaats van bestemming
   
Niet inbegrepen :  Ophaalservice
  Inkomgelden
  Een hapje
  En een tapje