Neeltje Jans, dat is een plaats waar natuur, cultuur en techniek samenvloeien. Films en exposities tonen de catastrofale overstromingsramp van 1953 en de inmiddels wereldberoemde Deltawerken. Met die kennis is een wandeling in het binnenste van de Stormvloedkering nóg imposanter.

 

 

Het is trouwens aan dat waterwerk te danken dat het onderwatermilieu en de mosselcultuur behouden bleef voor Zeeland. Dat laten wij je zien in ons gloednieuwe en grote zeeaquarium Aquapolis. Tijdens interactieve voedershows laten wij je kennismaken met die prachtige onderwaterwereld van de Oosterschelde. In de mosselexpositie verrassen wij je met onverwachte wetenswaardigheden over dit schelpdier.

Reisdatum: Zaterdag 2 februari 2019
Reiscode: 0202201901A
Reissom: 20€
Uw Travelbutler:  
Zakgeldadvies: Voorzie €40
   

Maar Neeltje Jans is nog veel meer. Het is een heerlijke dag uit voor alle leeftijden. Je beleeft een zeehondenshow met uitleg, ontmoet de reuzen van de oceaan in de walvisexpositie en geniet van een prachtig uitzicht in ons restaurant. Je kunt uitwaaien in de orkaanmachine, roetsjen in een bootje van de waterglijbaan, griezelen bij de 3d-film en hopen dat de kinderen droog blijven in de waterspeelplaats. Maar misschien heb je even behoefte aan rust; dan kom je aan je trekken tijdens de rondvaart over de Oosterschelde, het grootste Nationaal Park van Nederland.

 

 

Neeltje Jans, aangelegd als werkeiland om de bouw van de stormkering mogelijk te maken, is vandaag de dag een gevarieerd duinlandschap.

Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering diende Neeltje  Jans als werkeiland. De pijlers voor de pijlerdam zijn hier gebouwd en het bouwmateriaal werd hier opgeslagen. In 1986 was de pijlerdam gereed en Neeltje Jans lag er werkeloos bij. Vereniging Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap namen het initiatief om het eiland om te vormen tot een natuurgebied.

Vrachtwagens vol bouwtroep werden weggehaald, tonnen zand neergelegd en toen was de beurt aan de wind. Die vormde het zand tot een natuurlijk duin. Wind en vogels brachten plantenzaden, dieren kwamen vliegend, zwemmend, zwevend en kruipend.  En zo ontstond het  gevarieerde natuurgebied dat we vandaag de dag kennen. Vol vogels, vlinders, wilde bijtjes en nog veel meer.

 

.

Op Neeltje Jans zijn alle ontwikkelingsstadia van duinen te vinden zijn. Van jonge zeeduintjes via vochtige valleien en een duinmeer naar een rij hoge kamduinen.  Aan de Oosterscheldekant ligt een slikkengebied met een vogeleiland; aan de Noordzeezijde ligt een slufter: een zandvlakte achter de duinenwaar regelmatig zeewater binnenstroomt, waardoor een soortenrijke vegetatie kan ontstaan.

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
   
   
Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Een natje en een droogje