In de oude kazerne vind je een memoriaal. Het brengt talloze mensen in herinnering die hier vol wanhoop en in grote angst verbleven en die later in onzegbare omstandigheden omkwamen. Voor de bezoekers is het een gelegenheid om de slachtoffers in stilte te herinneren en te buigen voor hun gedachtenis. Bij de nabestaanden heeft deze plaats wel een heel bijzondere, intense betekenis. Ze is niet enkel de drager van een haast tastbare herinnering aan dramatische uren en dagen die het familielid doormaakte. Ze neemt ook de plaats in van het ontbrekende graf waarrond de familie en vrienden bijeenkomen om te rouwen en te vertoeven.

 

Centraal in de eerste kamer staan drie foto's: een jong Joods paar dat discreet geluk uitstraalt, een jonge zigeunervrouw die ons met intense blik aankijkt, en vier kleine Joodse kinderen die blijgezind poseren. Op dit gelijkvloers staan sobere, tedere voorwerpen centraal, de laatste sporen van een abrupt onderbroken bestaan. Een zakdoekje, een wanhopig briefje vanuit de kazerne of vanop de vertrekkende trein, een marionet gemaakt door een toneelregisseur die maanden in de Dossinkazerne doorbracht om dan te worden weggevoerd en omgebracht. Aan elk van de voorwerpen hangt een tragisch verhaal vast. In de middenkamer staat het monument '15 augustus 1942. Lange Kievitstraat Antwerpen.' van Philippe Aguirre y Otegui.

 

Reisdatum: Zaterdag 12 september 2020
Reiscode: 1209202001A
Reissom: €10
Uw Travelbutler:  
   
Zakgeldadvies: Voorzie €40
   

 

Het noemen van een naam is een respectvol gebaar om in herinnering te brengen, om nooit te vergeten. In de kelderruimte klinken uit 28 luidsprekers de namen van de 25.484 joden en 352 zigeuners die in 1942-1944 vanuit Dossin in 28 opeenvolgende transporten werden weggevoerd. Al deze namen werden in de volgorde van hun transportnummer ingelezen door leerlingen uit 17 scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.  Het namen noemen doorbreekt niet enkel de anonimisering van de slachtoffers, maar het gaat ook in tegen het ultieme doel van de nazi's, de restloze Vernichtung, een vernietiging die geen enkel spoor meer zou nalaten.

In een kleine gewelfde ruimte staan 28 schermen, één per transport. Elk scherm toont, foto na foto, het gelaat van deze mannen, vrouwen en kinderen die werden weggevoerd. Dit memoriaal noemt de slachtoffers niet enkel bij hun naam, maar geeft ze ook een gezicht: zo zagen ze er uit, elkeen met zijn of haar eigen verhaal, met eigen dromen en verwachtingen. 

 

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Travelbutlers
   
Niet inbegrepen Ophaalservice
  Een natje en een droogje