De Chaamse bossen liggen tussen de weg Gilze-Chaam en het dorp Alphen. Ooit bestond het gebied uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost. Het gebied werd ontwaterd. Te natte plekken werden omgezet in grasland. Hieraan heeft het bos zijn verrassende afwisseling te danken. Nu worden voormalige landbouwgebieden teruggebracht in de oude staat. Het gebied is ook weer natter gemaakt. Zo ontstaan er weer vennen en moerasgebieden en kunnen veel oorspronkelijke planten en dieren terugkeren.

 

 

Breda is omgeven door groen, wordt omarmd door bossen. Het waren de 16e-eeuwse stadsbaronnen die flinke stukken grond rond de stad met bos beplantten: de Baronie van Breda, de oudste en mooiste bossen in de wijde omgeving.

In de stille Chaamse Bossen grazen reeën en vliegen roofvogels over de toppen van de bomen. Het Liesbos is het grootste zomereikenbos van ons land. Hier wandel je over monumentale lanen, die de adel in de 17e eeuw gebruikte tijdens de jacht op reigers. Het Ulvenhoutse Bos is in het voorjaar bezaaid met witte bosanemonen.

Pronkstuk is het Mastbos: een statig bos met lange lanen, vijvers, vennetjes en 500 jaar oude bomen. Maar de Baronie bestaat niet uit bossen alleen, tussen de bomen liggen ook heidevelden, veenmoerassen, beken, graslanden en oude leemputten, zoals in de boswachterij Dorst. En bezoek ook het Markdal, tussen de stad en de Belgische grens. Het is prachtig wandelen en fietsen langs de Mark die sinds een aantal jaren weer als vanouds door het landschap mag meanderen.

 

Reisdatum: Zaterdag 23 mei 2020
Reiscode : 2305202001A
Reissom: €10
Travelbutler :   
Zakgeldadvies:  €40

 

De Chaamse Bossen (1324 ha) zijn aangelegd tussen 1900 en 1934. Er groeien voornamelijk naaldbomen. De Alphense Bergen en de Generaalsbossen bij Alphen horen er ook bij. In dit gebied liggen verschillende graslanden, die voor verrassende uitzichten zorgen. Langs de randen van deze open plekken grazen in de ochtend- en avondschemering vaak reeën. Deze blauwe route leidt je vooral door de Chaamse naaldbossen.

 

 

 

In Speelbos Boeverijen kun je je heerlijk uitleven. Je kunt er in bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water of zand en nog veel meer. Dieper in het bos vind je het kasteel met gracht en touwbrug en de heksenkring. Er zijn tamme kastanjes, krentenbomen en hazelaars geplant. Over een tijdje vind je er dus ook wat te eten. Het Speelbos kan elk jaar veranderen. Als je wensen hebt, laat het de boswachter dan weten. Je mag gerust je ouders meenemen. Voor hen staan er picknicktafels en banken. Wie weet, misschien gaan ze wel met je mee naar de burcht...

 


De naam Maashorst heeft betrekking op het feit dat de Maas hier ongeveer 125.000 jaar geleden stroomde. Door allerlei geologische processen is de loop van de Maas in steeds oostelijker richting geschoven, mede door stijging van de Peelhorst en daling van de Slenk van Venlo, waar de Maas tegenwoordig door stroomt. De Maas heeft in dit gebied veel grind en keien afgezet. 

 

Aan de westelijke rand van het gebied loopt de Peelrandbreuk met parallel daaraan nog een tweede storing. Deze breuken veroorzaken zones waarin plaatselijk zware kwel, ofwel wijst, optreedt. Loodrecht op de breuk stromen enkele beken in zuidwestelijke richting, zoals de Kleinwijkse Loop, de Grote Wetering, de Menselse Loop en de Kraaivenloop.

 

 

 

De verwijzing naar een molen in de naam Moleneind, slaat dus niet op de ter plaatse bekende 'molen van Jetten'. Deze standaardmolen werd in 1811 gebouwd in opdracht van Adriaan van Gemonde en stond aan het einde van de Helenastraat. In 1911 is hij naar de Aalstweg verplaatst. De naam Groenewoud vindt zijn oorsprong in het gegeven dat in dit gebied veel bomen en struiken te vinden waren.

 

Inbegrepen :  Transfer vanuit de centrale vertrekplaats naar de plaats van bestemming
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
   
Niet inbegrepen :  Ophaalservice
  Een hapje en een tapje