Een reusachtige autovrije winkelzone, vele restaurantjes en twee pleinen met kerstmarkten en randanimatie. Daartussen liggen nog unieke historische gebouwen en musea. Wat wil een mens nog meer? Dat is ook het succes van de kerstmarkt van Rijsel (Lille). Het is ook heel goed bereikbaar met de trein die aankomt in Lille Flanders, dat is een paar honderd meter van de kerstmarkt van Rijsel.

 

 

Place du Général-de-Gaulle/Grande Place
De Grand Place van Lille is het centrale plein van de stad en verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar. onder het plein bevindt zich een grote parkeergarage. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad zoals het oude beursgebouw Vieille Bourse. Midden op het plein staat het La Colonne de la Déesse. Een fontein met daarin een daarin een hoge sokkel met daarop en beeld van een Godin. In de zomermaanden staat het gehele plein vol met gezellige terrasjes. In de kerstperiode staat er een groot reuzenrad en worden er gepofte kastanjes verkocht.

 

Reisdatum: Zaterdag 2 december 2017
Reiscode: 0212201701A
Reissom: 20€
Uw Travelbutlers: Japie Swings
   
Zakgeldadvies: Voorzie 40€
   
   

 

Een niet te missen evenement in Rijsel! Er wachten je ca .70 chalets waar je tal van geschenkideetjes aantreft en naar hartelust kan proeven van internationale gerechten. Mis vooral het schitterende uitzicht vanop het grote rad niet! De kerstmarkt ligt op de Place Rihour en Place du Général de Gaulle en is alleen op kerstdag zelf gesloten. 

 

Palais des Beaux-Arts
Het museum voor Schone Kunsten van Rijsel is volgens eigen zeggen na het Louvre het museum met de grootste collectie van Frankrijk. de vaste collectie van dit museum bestaat onder andere uit werken van Rubens, Breughel, Monet, Manet, Donatello, Raphael en Rodin. Daarnaast worden er met regelmaat grote exposities gehouden. Het museum is in onderverdeeld in verschillende afdelingen die je meenemen door bijna alle vertrekken van dit prachtige gebouw. De verschillende kunstwerken worden hier op een mooie overzichtelijke manier tentoongesteld. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe de schilderkunst zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.

Citadel van Rijsel
Aan de rand van het centrum van Lille in het Bois de la Deûle ligt de Citadel van Rijsel. Dit is één van de weinige citadellen die nog steeds in gebruik zijn door het Franse leger. Hierdoor is het niet mogelijk om de citadel te bezoeken. Het park wat om de citadel ligt is dat echter wel en je kunt hier door en langs de oude verdedigingswerken van de stad wandelen. Het park is geheel omsloten door de rivier de Deule. In het park bevindt zich naast een grote parkeerplaats Zoo de Lille en een klein lunapark.

 

 

Rijsel zoals de Vlamingen en Nederlanders de stad noemen is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad in Frankrijk. Dit is niet zo gek aangezien het eeuwenlang tot het graafschap Vlaanderen heeft behoord en het door de Vlaamse graaf Boudewijn V van Vlaanderen is gesticht. De invloeden van de Nederlanden zijn hier nog steeds duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld de architectuur van de stad. Zo kom je op sommige gebouwen nog Nederlandse opschriften tegen. Lille ligt slechts enkele kilometers bij de Belgische grens vandaan en het grootstedelijk gebied van de stad bevindt zich aan beide zijden van de grens.
Lille is een perfecte weekend bestemming dicht bij huis. Ik kan je verzekeren dat de stad in één weekend niet als zijn geheimen aan je prijs zal geven. Hoewel het centrum van de stad niet heel groot is en vrij compact, liggen de verschillende bezienswaardigheden op enige afstand van elkaar. De onderstaande bezienswaardigheden zijn slechts een kleine greep uit de hoogtepunten van de stad.

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
   
Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Een hapje en een natje