WANDELING DE DAMSE VAART HET BRUGSE OMMELAND

Damme, het charmant stadje gelegen aan de rand van het mooie toeristische Brugge. Een historische plek met een rijke geschiedenis en zijn pittoreske centrum. Het 15de -eeuwse stadhuis geflankeerd door het standbeeld van Jacob van Maerlant.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), werd Damme door de Spaanse bezetter uitgebouwd tot een garnizoensstad met een stervormige omwalling.

 

VAN NAPOLEON TOT TIJL UILENSPIEGEL

De Damse Vaart of het Napoleonkanaal verwijst naar Napoleon Bonaparte. Zo’n 200 jaar geleden gaf hij opdracht om een verbinding tussen Brugge en Breskens aan te leggen. Het keizerschap van Napoleon stopte in 1814 met de slag om Waterloo en zo ook de kanaalwerken. Pas in 1858 gaf Willem I van Oranje-Nassau opnieuw opdracht om de verbinding uitbreidden tot in Sluis

Langs de Damse Vaart wordt de Vlaamse volksheld Tijl Uilenspiegel van auteur Charles de Coster afgeschilderd als een schelmenjongen die in opstand kwam tegen de Spaanse overheersing. In het bezoekerscentrum Huyse de Grote Sterre wordt de geschiedenis van Uilenspiegel en zijn Nele nog eens extra in de verf gezet.

DE RUST VAN EEN VLAKKE POLDERWANDELING

Via de onverharde Speghelweg wandelen we door naar het verstilde dorp Oostkerke. Onze vlakke polderwandeling slingert zich tussen weiden, akkers, oude knotwilgen en kleine grachten. De rust die zich hier uitstraalt, de fluisterende wind en het bekoorlijke polderdorp op de voorgrond … een mens zou zich blijvend willen vereeuwigen met de natuur. Aan de poort van de dorpskern stappen we voorbij het 13de eeuwse kasteel van Oostkerke met zijn prachtige tuinen. Het kleine dorpscentrum met witgeschilderde oude gevels en haar Sint-Kwintenskerk met platte toren oogt best gezellig. Geen wonder dat Oostkerke, in een ver verleden uitgeroepen werd tot mooiste dorp van West-Vlaanderen.

Aansluitend gaan we op het terras van Tante Marie onszelf nog verwennen met een geurige koffie en een dagvers huisgemaakt gebakje.

 

Reisdatum: Zaterdag 23 januari 2021
Reiscode:  2301202101A
Reissom:  € 10
   
Uw Travelbutler:  
   
Zakgeldadvies:  € 40

 

EN HUP MET DE VOETJES, DAAR GAAN WE…

Hou je wandelschoenen klaar en geniet samen met ons van deze prachtige ontspannende wandeling!

 

 

Het iconische landschap van de Damse Vaart, met één van de meest majestueuze bomenrijen van het land, biedt zonder twijfel een schilderachtig panorama. Het kanaal verbindt Brugge met Damme (en gaat verder tot Sluis!) en het is een geliefkoosde plek voor fietsers, wandelaars en hengelaars. Wandelaars moeten beslist op ontdekking met de Damse Vaart wandelroute.

Vanaf april tot eind september kan je ook met de Lamme Goedzak varen van het historische Brugge naar het liefelijke Damme of omgekeerd. De ideale manier om de Damse Vaart te ontdekken en ondertussen te genieten van het voorbijglijdende polderlandschap.

Wat dankzij de Zwingeul ooit een van de drukste havengebieden van Europa was, is nu een prachtig wandelgebied. Dijken, kanalen en populierenrijen doorsnijden een weids polderlandschap. Van Damme naar Oostkerke en Hoeke kuier je met de Damse Vaart als je gezel op de dijken die ooit het Zwin in toom hielden: de omboutswervedijk en de Krinkeldijk. De terugweg brengt je over de Landsdijk, Sint-Pietersdijk en Zuiddijk doorheen het poldergebied. De bomenrijen langs het water
zijn de constante op deze tocht: de verticale strepen in het landschap zijn van overal te zien. 

 

Inbegrepen: Agogische reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Transfer naar de plaats van bestemming
   
Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Een hapje en een natje voor tijdens de wandeling
  Middaglunch / Diner