Tijdens een bezoek aan Berlijn moet je natuurlijk de Berlijnse Muur gezien hebben. Wandel langs de overblijfselen van de muur en bezoek het documentatiecentrum om een idee te krijgen van hoe het er toentertijd aan toe ging en hoe het was voor de inwoners van de stad. Vergeet ook zeker niet langs de East-Side-Gallery te gaan, je kunt hier prachtige kunstwerken bewonderen die op overblijfselen van de muur zijn gemaakt.

 

 

De Duitse hoofdstad Berlijn is een unieke stad vanwege haar geschiedenis, waarbij De Muur de stad zo’n 28 jaar fysiek in twee zones verdeelde. Na de Koude Oorlog en en het herenigen van de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland werd Berlijn in 1990 de hoofdstad van Duitsland. De prachtige bouwwerken die al stammen van voor de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met elementen uit de tijd van de tweedeling en de moderne architectuur van de laatste decennia maken van Berlijn een stad die echt de moeite waard is om een paar dagen te spenderen. Mensen die vroeger Berlijn bezocht hebben ten tijde van de Berlijnse Muur die zullen grote delen van de stad niet meer herkennen. Voor deze stad betekent een top 10 van hoogtepunten dat er helaas een aantal mooie bezienswaardigheden af moeten vallen, want in het geval van Berlijn zouden we gemakkelijk een top 25 samen kunnen stellen. Als je Berlijn bezoekt zijn er twee fraaie manieren om de bezienswaardigheden te ontdekken. Allereerst is Berlijn een echte fietsstad waar je op veel plekken fietsen kunt huren. Een unieke ervaring is echter om per Trabant door Berlijn te toeren

 

 

Ook een bezoek aan het Hauptbahnhof mag niet ontbreken. Dit is het belangrijkste spoorwegknooppunt van heel Europa en is recent vernieuwd. De architect heeft er een prachtig gebouw van gemaakt en vooral de stationshal is een bezoekje waard.

 

Reisdatum: Maandag 15 mei 2017 tot vrijdag 19 mei 2017
Reiscode: 1505201701RM
Reissom: 427€
Uw Travelbutler:  
Reisdagen: 5D/4N
   
Toeslag Single: 30€ per nacht
   
Reisbijzonderheden: Citytrip met wandelingen
   

 

Als je in Duitsland bent kun je meteen gebruik maken van de gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Er is een museum dat speciaal aan de DDR is gewijd en je kunt ook het herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog bezoeken.

Vandaag de dag is er in Berlijn niet meer zoveel over van Checkpoint Charlie. Ooit was het de belangrijkste grenspost tussen Oost- en West-Berlijn. Volg de gratis reisgids en wandel langs de oude grenspost. Het bord met de waarschuwing bij de grens heeft nog wel de grootste symbolische waarde. Bezoek ook zeker het museum 'Haus am Checkpoint Charlie', ook wel het Mauermuseum genoemd. Het is een museum dat je toont wat de invloed was van de Berlijnse Muur, hoe het er vroeger allemaal uitzag en op welke manieren men probeerde te vluchten naar het Westen en wat er gebeurde met de mensen die het niet lukte om te vluchten

 

 

Onze wandelingen brengen ons langs verschillende hoogtepunten, een wandeling langs de Muur, langs de hoogtepunten van Berlijn, doorheen het vroegere Oost Duitsland

 

De Brandenburger Tor is hét symbool van Berlijn, van de éénmaking. Het is een 18e-eeuwse stadspoort die van grote waarde was voor de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de stadspoort echter zwaar beschadigd door bombardementen, maar later werd hij gerestaureerd. Na de bouw van de Muur werd de poort opnieuw gesloten tot 22 december 1989. Het nationale symbool onderging toen opnieuw een restauratie en tegenwoordig schittert het in volle glorie. Het is dan ook zeker een bezoekje waard.

Op de plek waar nu het documentatiecentrum over de DDR zit, werden vroeger de gevangenen door de SS-ers ondervraagd en gemarteld. Hier was namelijk het hoofdkwartier van de Gestapo.

 

 

Er zijn plannen voor een nieuw museum en de bouwwerken voor het nieuwe museum zijn reeds begonnen. In deze straat is ook een groot stuk van de Muur bewaard gebleven die je kunt bezoeken. Het is de bedoeling dat de tentoonstellingen in de toekomst hier worden gehouden.

In mei 2005 werd in Berlijn dit herdenkingsmonument geopend voor de vermoorde Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is centraal en symbolisch gelegen,nabij de Brandenburger Tor en de Reichstag. In de reisgids lees je dat het monument bestaat uit 2751 betonnen blokken, balken en kubussen van verschillend formaten verdeeld over een plein met een oppervlakte van wel 19.000 m². De meer dan 2700 meetkundige lichamen zijn zo gerangschikt dat de bezoeker alleen zijn eigen smalle gangetje en de kruisingen daarin ziet.

 

 

Dit monument, ontworpen door de New Yorkse architect Peter Eisenman, illustreert het gevoel dat de Duitse Joden hadden in de naziperiode: ze konden nergens heen, ze zaten opgesloten. De bedoeling is dat je bij een wandeling tussen de blokken van dit monument een gevoel krijgt van desoriëntatie. Aan dit memorial is ook een ondergronds informatiecentrum verbonden, waar je informatie kunt vinden over de geschiedenis van de DDR en de Berlijnse muur

 

 

Potsdamer Platz
Dit drukke plein is altijd een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn geweest. Tijdens W.O. II is de Potsdamer Platz vrijwel geheel verwoest, daarna bouwde men de Muur dwars over het plein heen. Na de hereniging is Potsdamer Platz geheel opnieuw opgebouwd tot het modern vormgegeven plein dat het nu is. Op Potsdamer Platzvind je een paar segmenten van de Berlijnse Muur, één van de vijf overgebleven wachttorens en moderne hoogbouw waaronder het Sony Center. De Mall of Berlin ligt op een steenworp afstand en is een populair overdekt winkelcentrum.

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming.
  Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutlers
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer in Hotelpension
  Maaltijden op basis van kamer met ontbijt
   
Niet inbegrepen: Reis en annulatieverzekering
  Dranken en andere maaltijden