De Vennbahn is een prachtige fietsroute die gedeeltelijk door de Eifel loopt. Wil je een mooie route fietsen dan is de Vennbahn een aanrader. Fietsen door drie landen over een historische oude spoorweglijn.

De Vennbahn is populair onder de fietsers en toeristen en dat is niet voor niets. Deze prachtige fietsroute van maar liefst 125 kilometer slingert door drie landen; Duitsland, België en Luxemburg. Je fietst over een oud spoorwegtracé wat betekent dat de stijgingen minimaal zijn en je bovendien kan genieten van prachtige uitzichten.

 

 

Ook sluiten andere fietsroutes en knooppunten aan op de Vennbahn. Onderweg zijn veel bezienswaardigheden te bekijken (verderop meer hierover). Ook voor gezinnen met kinderen, ouderen of mensen met iets mindere conditie is de Venn bahn zeer goed te fietsen door de geringe hoogteverschillen.

In de Eifel zijn de fietspaden en fietsroutes over oud spoorwegtrajecten zeer bekend, er zijn er meerdere van te vinden

 

Reisdatum: Vrijdag 5 mei 2017 tot maandag 8 mei 2017
Reiscode: 0505201701RM
Reissom: 390€
Reisdagen: 4D/3N
Uw Travelbutler:  
   
Toeslag Single:  
   
Reisbijzonderheden:  
   

 

In 1882 werd begonnen met de aanleg van de Vennbahn. In1889 werd de spoorweg geopend. De spoorlijn liep van Aken naar Luxemburg. Over de spoorlijn werden hoofdzakelijk kolen en ijzererts vervoerd. De kolen, die vanuit Aken werden aangevoerd, waren benodigd voor de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg.

Tot in de jaren rond 1920 werd de spoorlijn volop gebruikt. Daarna werd het minder aangezien de spoorlijn niet geschikt was voor de hogere snelheden van de moderner wordende treinen. Ook invoerrechten tussen België en Duitsland maakten het vervoer over de Vennbahn minder aantrekkelijk.

Toch bleven de goederentreinen nog rijden tot omstreeks 1980. Vanaf 1990 kreeg de Vennbahn een toeristische bestemming. Een gedeelte werd door België opgekocht met het doel om er toeristen op te vervoeren. Helaas bleek het toeristische passagiersvervoer over het spoor niet rendabel.

 

 

 

Deze reis is bedoeld voor natuurliefhebbers die graag wandelen en fietsen.  Geen overdreven kilometers, maar samen genieten van het mooie landschap en de gezonde buitenlucht.

In de Eifel zijn veel fietspaden en fietsroutes aangelegd op oude spoorbaantrajecten. Dit garandeert mooie uitzichten, kwalitatieve goede fietspaden en weinig hoogte verschillen,  dus minimaal klimmen.  De afstanden die we fietsen tijdens deze dagen zijn verschillend, maar met een maximum van 40 kilometer per dag. 

 

Vrijdag 

 

Aankomst

Bij Hotel Gasthaus Backes te Auw.  Kamers op basis van half pension.  Tijdens het avondmaal wordt ´vlees van eigen boerderij´ geserveerd.  Het hotel beschikt ook over een eigen kegelbaan. Om de groep wat beter te leren kennen gaan we direct aan tafel voor een middagmaal bij Gasthaus Backes.

 

 

Wandeling SMOKKELEN IN DE GRENSSTREEK, begeleide wandeling van 7 km langs de smokkelroutes van de tweede wereldoorlog.  De mensen smokkelden hier vooral boter, koffie en sigaretten.  Waarom?  Hoe deden ze het?  Waar verstopten ze zich?  Wat waren de gevaren?  Tijdens onze wandeling luisteren we naar de spannende verhalen.  We gaan terug naar het jaar 1947 en wanen onszelf op smokkelroute.

 

Zaterdag

Ontbijt

Fietstocht KALKEIFEL RADWEG, vrijwel de gehele route verloopt over oude spoorwegtrajecten.  De route is geschikt voor vrijwel iedereen, dus ook minder geoefende fietsers, aangezien er niet echt geklommen hoeft te worden. Enkel bij Hillesheim en Dreimühlen is er wat klimwerk.

Route BOLSDORF – HILLESHEIM – KERPEN – NIEDEREHE – NOHN

Onderweg op de Kalkeifel Radweg kunnen we genieten van een prachtig Eifel landschap. Zo komen we door één van de mooiste rivierdalen van de Eifel, het Bolsdorfer Tälchen.

 

 

Verder zijn er genoeg bezienswaardigheden op de fietsroute, zo komen we langs een zogenaamd “blote-voeten-pad” en wat te denken van de mooie plaats Hillesheim met de oude stadsmuur uit de 13e eeuw.

De koffie staat klaar bij Cafe Sherlock aan de markt te Hillesheim. 

De burcht in het dorpje Kerpen en het klooster en de Romaanse kloosterkerk in Niederehe passeren we ook tijdens onze fietstocht. Verder komen we langs de bekende, groeiende, waterval van Dreimühlen, bij Nohn, dit is zeker een aanrader om van dichtbij te bekijken.  We eten ´s middags bij de Nohner Muhle op het gezellige terras.  Na het eten laten we onze fietsen staan en maken een mooie wandeling naar de waterval.  Op de terugweg blijven we nog wat hangen in Kerpen.  Het schilderachtige dorpje Kerpen werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot mooiste dorpje van de Eifel.  Hier stoppen we in de namiddag bij Het Kleine Landcafe voor een lekkere koffie met gebak.

 

Zondag

Ontbijt

Fietstocht KYLLRADWEG, deze tocht verenigt het mooie met het aangename.  Mooi is vooral het landschap van de Eifel met zijn rust en beschouwelijkheid.  Aangenaam is dat de gehele route verloopt over oude spoorwegtrajecten.  De route is geschikt voor vrijwel iedereen, dus ook minder geoefende fietsers, aangezien er niet echt geklommen hoeft te worden.

Route LOSHEIM – HALLSCHLAG – KRONENBURG – STADTKYLL – JUNKERATH

In Hallschlag maken we een pauze bij Re-Kreation, waar we onze creatieve kant naar boven laten komen.  Hier gaan we zelf keramiek beschilderen.  We werken met verschillende kleuren om onze eigen koffietas te beschilderen,  een mooi aandenken aan deze reis!

 

 

Verderop verandert de Kyll in een meer.  Hier biedt de Kronenburger See, waarin de rivier wordt opgestuwd, een mooie gelegenheid om even uit te rusten.  We parkeren onze fietsen bij Restaurant Seeterrasse, en genieten op het terras, met zicht op het meer, van een lekker middagmaal. 

We fietsen verder richting Junkerath, in het kleine gehucht Glaadt stoppen we bij de Glaadter Hütte.  Hier proeven we een lekker Eifel biertje, of heb jij liever koffie met een stukje taart?

Bij terugkomst in Losheim bezoeken we Ars Krippana, de grootste kerststallententoonstelling van Europa.  Hier zijn kersttaferelen van over de hele wereld afgebeeld.  Zeker de moeite waard om gezien te hebben.  Hier is het alle dagen Kerstmis! 

Na het avondeten is het kegelavond!

 

Maandag

Ontbijt 

Fietstocht VENNQUERBAHN, grensroute.  We fietsen van Duitsland naar Belgie over oude spoorwegtrajecten.  Deze route is geschikt voor vrijwel iedereen.

Route LOSHEIM - BUTGENBACH – WAIMES – MONTENAU

We vertrekken terug in Losheim maar rijden nu de andere richting uit, naar het meer van Bütgenbach!

Het meer van Bütgenbach geeft aan het dorp zijn toeristische meerwaarde.  Het is zeer gekend om te hengelen, te zeilen, te zwemmen, te kanoën en om te surfen.  Kortom, je kunt er alle watersporttakken beoefenen, met uitzondering van het gebruik van motorboten.  Wij gaan hier koffie drinken!

We zetten onze fietstocht verder richting Montenau.  Hier in Montenau, een plaatsje in het hart van de Oostbelgische Hoge Ardennen, ligt de bakermat van de originele Ardeense ham ´Montenauer´. 

We ontdekken het geheim van de originele Ardeense ham.  Naar eeuwenoude traditie, met vakkennis en ambachtelijke zorg, wordt hier een gelijkblijvende, hoge kwaliteit in stand gehouden.

 

 

De Montenauer Schinkenräucherei is zo ingericht dat we de productie van de originele Ardeense ham van A-Z "live" kunt volgen.  Door grote glazen ruiten kunnen we de medewerkers aan het werk zien en bij de rondleiding door het bedrijf is elke stap in de bewerking nauwkeurig op informatieborden beschreven.  In een film wordt het geheim en de geschiedenis van de originele Ardeense ham verteld. Na de rondleiding genieten we van een hamplateau in het rustieke restaurant Brasserie Terminus.

Na het middagmaal keren we terug naar Vlaanderen.  Onze herinneringen aan dit leuke weekend nemen we mee, die pakken ze ons niet meer af!

 

Tot dan!

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutler
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Overnachtingen op basis van twee personen per kamer
  Transfer van jullie fietsen met een fietsaanhangwagen
   
Niet inbegrepen: Reis en annulatieverzekering
  Andere maaltijden en dranken
  Inkomgelden
  Persoonlijke uitgaven