Toen de oorlog zich na oktober 1914 naar Frankrijk verplaatste keerden de meeste vluchtelingen terug naar huis. Maar ongeveer veel Belgen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland wonen. Voor al die mensen moest natuurlijk huisvesting, voeding en verzorging geregeld worden...

Vooral de lokale besturen langs de grens en steuncomités zorgden voor de eerste opvang. Bovendien probeerde de Rijksoverheid de vluchtelingen te concentreren, eerst in tijdelijke vluchtkampen en later in ''Vluchtoorden'', zoals de officiële benaming voor een aantal ''Belgische dorpen in Nederland'' werd. Eén van deze vluchtoorden werd Uden en vanaf februari 1915 konden hier de eerste bewoners terecht.

uden

Tussen 2015 en 2019 herdenkt Uden dat 100 jaar geleden, tijdens de Groote Oorlog (W.O. I), in totaal 15.304 vluchtelingen hebben gewoond in Vluchtoord Uden. Het Vluchtoord was een compleet houten barakkendorp, met een eigen kerk, gemeentehuis, ziekenhuis, eigen scholen, werkplaatsen en winkels. De bewoners woonden en sliepen in 33 barakken. Ter herinnering aan het voormalig vluchtoord is er in februari 2015 een monument onthuld aan de Landerlaan te Uden en zijn er fiets- en wandelroutes uitgezet.

uden1

 

Ooit stroomde de Maas door het oergebied. Maar door een breuk in de aardkorst kwam de bodem steeds meer omhoog. Hierdoor werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land hoger te liggen. Dat hoge stuk land heet een horst. Vandaar de naam Maashorst. Het lager gelegen gebied wordt een slenk genoemd. Inmiddels kan je het hoogteverschil niet meer zien, maar de bodem laat nog wel sporen van de breuk zien. Op de horsten zie je grind en soms grote keien liggen. In de ijstijd zijn deze afgezet door de toen nog breed meanderende Maas. De slenken herken je aan fijn dekzand.

Aan de rand van oergebied De Maashorst vind je de gemeente Uden, deze bestaat uit de dorpen Uden, Volkel en Odiliapeel. Kom genieten van een heerlijke kop koffie in één van de vele horecagelegenheden en vervolg daarna bijvoorbeeld je wandeling door de mooie bosrijke omgeving van kerkdorp Odiliapeel of je shopping trip door het centrum. Uden heeft genoeg te bieden voor iedereen!

uden2

 

Wandel over de paden door de weilanden en langs de akkers, ga op avontuur door de weelderige begroeiing en begroet de loslopende boerderijdieren. Deze wandelroute is een heus avontuur dat je leidt naar bijzondere plekken. Trek je wandelschoenen aan en geniet van de omgeving! 

Wij logeren bij Hennie, in de buurt van Uden, in een vakantiewoning waar in totaal 7 cliënten met een beperking kunnen slapen en twee travelbutlers

 

Reisdatum: vrijdag 4 december 2020 tot zondag 6 december 2020
Reiuscode: 0412202001AM
Reissom: €150
Reisdagen: 3D/2N
Travelbutler:  
Zakgeldadvies: €50 per dag
Toeslag Single: €40 per nacht
   
   
   

 

Tips om goedkoop te koken :

Gedurende dit weekend laten wij ons verwennen, en kunnen genieten van een aantal streekgerechten waaronder uiteraard een lekkere pannenkoek, proeven van een Nepalese Keuken, Grieks, wie zal het zeggen. Alles kan.

 

uden4

 

Een landen om te proeven.  

Verwacht hier heerlijke, typische schotels in iedere streek, de beroemde tapas, enkele van de beste wijnen ter wereld en een avant-gardistische cuisine. We bieden u de regionale cuisines van het hele land, hoe u bepaalde gerechten kunt maken, waar u traditionele markten kunt vinden, plaatsen waar u de Spaanse gastronomie kunt proeven... Proberen? Wij hebben al verschillende smaken mogen proeven waaronder

De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden. De doorsnee Nepalees ontbijt met wat thee met misschien een koek en lunch/dineert met rijst met groentes. Elke dag. Veel meer kunnen de meeste Nepalese gezinnen zich dan ook niet veroorloven.

De Griekse keuken is erg gevarieerd, met gerechten als moussaka (een ovenschotel met aubergine), tarama (een salade op basis van kuit), tzatziki (yoghurtdip met knoflook en komkommer), souvlaki (vleesspiesjes met gemarineerd lamsvlees) en horiatiki (Griekse salade), gyros (gegrild varkensvlees aan een grote spies) en feta (geitenkaas). Keuze te over dus!

uden5

 

Chinese keuken : Er zijn mensen die van mening zijn dat Chinees eten ongezond is, omdat het veel vet, zout en ve-tsin bevat, terwijl anderen vinden dat het gezond en voedzaam is, omdat het veel groenten en weinig olie bevat. Met dit wordt getoond, dat Chinees eten gezond en lekker kan zijn, mits het goed is klaargemaakt. U hoort van het eten te genieten en om gezond te blijven heeft een mens een uitgebalanceerde voeding nodig.

Het Chinese voedingspatroon is van oudsher gebaseerd op groenten en granen, zoals rijst en mie. Vlees en vetrijke voedingsmiddelen werden als garnituur en smaakmakers gebruikt. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een dergelijk vetarm en vezelrijk voedingspatroon erg gezond is, omdat de kans op overgewicht, hartaandoeningen, diabetes en sommige vormen van kanker dan lager is.

Hoe organiseren wij ons : 

Op maandag worden jullie opgehaald met onze minibus. s' Middags gaan wij ergens iets eten. Natuurlijk afhankelijk van het ophaaluur. Meestal is dat iets klein, dat zal nu ook het geval zijn. in de namiddag een uitstap en 's avonds gaan wij heerlijk dineren in Uden op zijn Chinees.

Op vrijdag, voor wij naar huis vertrekken, gaan wij nog een lekkere pannekoek eten in Zeeland, bij de pannekoekenbakker. De andere dagen gaan wij naar de winkel, doen inkopen en koken zelf, natuurlijk daar kan altijd iets speciaals gebeuren

 

Inbegrepen: Agogische reisbegeleiding door ervaren Travelbutlers
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner in zelfkook
  Overnachtingen op basis van twee personen  per kamer
  Transfer naar de plaats van bestemming
  Huur van de minibus
   
Niet inbegrepen: Ophaalservice
  Reis - en annulatieverzekering
  Alle dranken en lunch
  Uitstappen