Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of mtb'en over zandheuvels.

 

 

Je mag overal in het stuifzand struinen. Of kom fietsen door uitgestrekte bossen, langs de heidevelden en paardrijden over zandheuvels. Via een verhard wandelpad kun je met rolstoel en kinderwagen, het fraaie uitkijkpunt bereiken.

 

Reisdatum: Maandag 15 juni 2020 tot vrijdag 19 juni 2010
Reiscode: 1506202001AM
Reisdagen: 5D/4N
Reissom: €395
Uw Travelbutler:  
   
Zakgeldadvies: Voorzie per dag 50€
   
Toeslag Single: 50€ per nacht 
   

 

Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug en hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien!

 

 

De situatie toen en nu, is niet altijd zo geweest. Lange tijd was het zand namelijk met oerbossen bedekt, tot deze in de veertiende eeuw werden gekapt. Er kwamen uitgestrekte heidevelden voor in de plaats, waar boeren hun vee lieten grazen. Door overbegrazing en plaggen raakte de grond volledig uitgeput en verdween de heide. De wind kreeg weer vat op het zand. Dorpen en akkers kwamen onder het zand te liggen. De opmars van het stuifzand werd gekeerd door dwars op de windrichting bomenrijen te plaatsen.

Onze vaste stek

HOTEL GULDENBERG***

Guldenberg 12, 5268 KR Helvoirt, Nederland

Guldenberg Hotel & Brasserie wordt omgeven door bossen en ligt op 21 hectare aan privéland, naast het nationaal park De Loonse en Drunense Duinen. De omgeving is ideaal voor wandel- en fietstochten.

De comfortabele kamers van Guldenberg Hotel & Brasserie zijn voorzien van een badkamer, een tv en een bureau. Veel kamers bieden uitzicht op het bos.

Rond het hotel zijn recreatieve voorzieningen als sportvelden, tafeltennis en een fitnessruimte met sauna te vinden. De accommodatie biedt tevens fietsverhuur en lunchpakketten.

Bij Guldenberg Hotel & Brasserie kunt u genieten van een vast 3-gangenmenu of een keuze maken uit de à-la-cartegerechten in het restaurant. Op het grote terras worden lichte maaltijden, gebak en snacks geserveerd.

Het dorpje Helvoirt bereikt u na 5 minuten rijden en 's-Hertogenbosch bereikt u vanaf Guldenberg Hotel & Brasserie binnen 20 minuten. Het attractiepark De Efteling is met de auto in iets meer dan 15 minuten te bereiken.

 

 

'S Hertogenbosch

Den Bosch of eigenlijk moet je 's-Hertogenbosch zeggen ligt in het noorden van de provincie Noord-Brabant niet ver bij de grens met Gelderland vandaan. Het is qua inwoners aantal de vierde stad van Noord-Brabant. Het is één van de mooiste steden van Nederland,dit komt met name door het prachtige historische centrum van den Bosch. Den Bosch is één van de culturele hoofdsteden van Nederland. In de stad zijn vele musea te vinden en meerdere podia voor kleinkunst, theater en muziekvoorstellingen. In Den Bosch zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden, de meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische centrum van de stad. Denk hierbij aan het prachtige stadhuis op de markt, de Sint Janskathedraal en de oude vestingwerken. Een bezoek aan 's-Hertogenbosch is niet compleet zonder dat je een Bossche Bol heb geproefd.

 

 

Sint Janskathedraal


De Sint Janskathedraal is een prachtige kathedraal aan de rand van het centrum van Den Bosch. De kathedraal staat op de hoek van de Parade en de Torenstraat. De Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist is gebouwd in de Brabantse gotiek en wordt in het algemeen gezien als één van de mooiste gebouwen in deze stijl. Wat de kathedraal bijzonder maakt zijn de dubbele luchtbogen en de bijna honderd luchtboogfiguren. Deze luchtboogfiguren kom je nergens anders ter wereld tegen. Andere bijzondere aspecten aan de kerk zijn het beeld van zoete moeder, de zestiende eeuwse koorbanken en de luchtboogstoelen. Een leuk modern detail dat na de laatste restauratie is toegevoegd is een beeld van een engel toegevoegd met een broek aan en een GSM in haar handen.

Uilenburg


De Uilenberg is één van de leukste buurten in het historische centrum van Den Bosch. De wijk was in de jaren zestig en zeventig van de vorige hopeloos verloederd. Tegenwoordig is de plek waar de leukste restaurants en cafés van Den Bosch te vinden zijn. Door de wijk heen loopt de Binnendieze als een rode draad. De meeste straten in de wijk zijn autoluw gemaakt waardoor in de zomermaanden heerlijk rustig op het terras kan zitten bij één van de vele cafés en restaurants in de wijk. Naast de vele horeca bedrijven in Uilenburg vind je hier enkele van de leukste winkels van Den Bosch.

 

 

Bossche bollen


Bossche bollen zijn waarschijnlijk de bekendste en lekkerste gebakjes die je in Den Bosch kan vinden. Ieder zichzelf respecterende horecagelegenheid en zo goed als iedere bakkerij in Den Bosch verkoopt deze zoete lekkernij. Een Bossche bol bestaat uit soezenbeslag dat gevuld wordt met slagroom en geglazuurd wordt met pure chocolade. De doorsnee van een gewone Bossche bol bedraagt ongeveer twaalf centimeter. In Den Bosch spreekt men niet over de Bossche bol maar over een sjekladebol wat zoiets betekent als chocoladebol. Volgens veel mensen is de Bossche bol Jan de Groot de lekkerste.

 

Tilburg

Tilburg kent een rijke historie maar er is in de stad relatief weinig zichtbaar hiervan. Toch zijn er een aantal zeer interessante plekken waar u deze historie terugvindt, zoals op de oude markt met de St. Dionysiuskerk, het Paleis in het centrum van de stad wat in opdracht van Willem II werd gebouwd en De oude Warande, het stadspark in het westen van Tilburg dat al in 1712 werd ontworpen en dat nu één van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland is. De oorspronkelijke opzet van een sterrenbos vindt u hier nog steeds terug.

In Tilburg kun je van alles bezichtigen. Een veelzijdige stad met voor ieder wat wils! Een verrassende en inspirerende stad met spraakmakende kunst en een opsomming aan cultureel erfgoed. Maar  welke bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis moet je nou écht gezien hebben? Want Tilburg is meer dan musea, attractieparken en een fantastisch centrum! Wij hebben de culturele must-see bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet!

 

 

Kruikezeiker is de bijnaam voor de inwoners van Tilburg. De naam is verbonden met het Tilburgse verleden als textielstad. In deze tijd moesten arbeiders hun urine in een kruik verzamelen, ofwel letterlijk in de 'kruik zeiken'. Door het hoge ammoniak gehalte was de urine erg geschikt voor het wasproces van de wolverwerking. Tegenwoordig komt de naam Kruikezeiker vooral naar voren met Carnaval. De zelfspot van de Tilburgers is terug te zien in het beeldje van de Kruikezeiker. Het beeldje is te bezichtigen bij de overgang van Heuvelstraat naar Nieuwlandstraat.

 

 

Op de Heuvel staat het standbeeld van koning Willem II als opperbevelhebber van het leger. Dit beeld werd door een Nederlandse beeldhouwer, Eduard F. Georges gemaakt. Het standbeeld staat op een sokkel, gemaakt van Bremer kalksteen. Op de hoeken van de sokkel staan vier allegorische figuren afgebeeld. Op de eerste hoek staat een vrouw met een scepter, symbolisch voor het koningschap. Op de tweede hoek staat een vrouw die de decreten van de koning op tafels noteert, symboliserend voor de wetgeving. De derde hoek staat vol met attributen. Hier worden de Hoorn des Overvloeds en geldstukken afgebeeld, symbolisch voor de welvaart. Een beeldje van de beschermgodin van de stad Troje staat afgebeeld op de vierde hoek, symboliserend voor de beschermer van het Vaderland. Tot slot staat aan de rechterzijde van het beeld de Nederlandse Leeuw. Met een zwaard tussen de voorpoten wordt de leeuw afgebeeld. Alle veldslagen waaraan koning Willem II heeft deelgenomen staan beschreven boven de leeuw. Aan de linkerkant van het standbeeld wordt het Koninklijke wapen met spreuk afgebeeld.

 

Inbegrepen: Transfer naar de plaats van bestemming
  Reisbegeleiding door ervaren Aksent Travelbutler
  Maaltijden op basis van ontbijt en diner
  Gebruik van sauna en fitness
  Gratis WiFi
   
Niet inbegrepen: Andere maaltijden
  Inkomgelden
  Drank
  Toeristenbelasting 
  Uitstappen